ZILLIACUSKVARTETTEN

Lördag 20 januari kl. 16.00
Skärborgarnas hus, Smäckbrogatan 25, Trosa

Zilliacuskvartetten. Foto: Tina Axelsson

Medverkande

Cecilia Zilliacus – violin
Julia-Maria Kretz – violin
Ylvali Zilliacus – viola
Kati Raitinen – cello

Zilliacuskvartetten må vara ett nytt namn i musikvärlden, men de fyra medlemmarna är var och en redan välkända musiker. Cecilia (violin) och Kati (cello) har drygt tjugo år av samarbete bakom sig i olika konstellationer. Ylvali (viola) är medlem i Uppsala Kammarsolister. Violinisten Julia-Maria är konsertmästare i Sveriges Radios symfoniorkester. 

Kvartettens program för konserten som inleder året hos Trosa kommarmusikförening består av följande:

Joseph Haydn (1732–1809): 
Stråkkvartett nr 1 i G-dur op. 76

György Ligeti (1923–2006): 
Stråkkvartett nr 1 – Métamorphoses nocturnes

Amanda Maier (1853–1994): 
Stråkkvartett i A-dur

Lyssna via Spotify eller YouTube på Zilliacuskvartettens album innehållande bl.a. Amanda Maiers stråkkvartett!


Cecilia Zilliacus är en av Sveriges mest framgångsrika violinister, som regelbundet spelar både i de nordiska länderna och i resten av Europa. Hennes breda repertoar med såväl solo- som kammarmusik har lett till samarbete med en mängd kompositörer och orkestrar. Hennes intresse för nyskriven musik har bidragit till att hon fått många verk specialskrivna för sig.

Julia-Maria Kretz studerade vid Musikhochschule Hamburg tillsammans med sin pianotrio Julius Stern Trio. Trion har vunnit flera internationella priser. Julia-Maria är också medlem i ensemblen Spectrum Concerts Berlin där hon spelar tillsammans med bl.a. Janine Jensen, Maxim Rysanov och Thorleif Thedéen. Hon framträder även som solist.

Ylvali Zilliacus studerade vid Royal College of Music i London, fortsatte på Hochschule für Musik ”Hanns Eisler”” i Berlin och slutade med en masterexamen i kammarmusik på Guildhall School of Music and Drama i London. Ylvali är en hängiven kammarmusiker och bjuds regelbundet in till internationella festivaler.

Kati Raitinen har etablerat sig som en av Sveriges mest framträdande musiker. Förutom sin tjänst som solocellist i Kungliga Hovkapellet driver hon tillsammans med sin stråktrio ZilliacusPerssonRaitinen kammarmusikserien Äntligen måndag! Raitinen framträder även regelbundet på festivaler runt om i världen och har gjort otaliga inspelningar för radio och TV.