Monbijoukvartetten

Lördag 5 oktober kl. 16.00

Skärborgarnas hus, Smäckbrogatan 25, Trosa

Fr.v. Oscar Edin, Marcus Bäckerud, Kristian Chojecki, Alexander Chojecki. Foto: Madelene Sandmer.

Medverkande

Marcus Bäckerud – violin
Alexander Chojecki – violin
Oscar Edin – viola
Kristian Chojecki – cello

”Med rytmisk pregnans och tätt samspel, utmärkt programläggning som visar både genrebredd och rika klangfärger, samt en obändig ungdomlig energi”.

Så löd juryns motivering då Monbijoukvartetten vann Sveriges största kammarmusiktävling Ung & Lovande i Västerås Konserthus våren 2023. Redan innan sin första konsert gick de till final efter en inledande tävlingsomgång via video. Hösten 2024 åker de på vinnarturné i Sverige! I september 2023 gick kvartetten även till final i den prestigefyllda Szymanowski International Music Competition i Polen. Se och hör inspelningen av Monbijoukvartettens finalframförande i den tävlingen.

Monbijoukvartetten bildades sensommaren 2022. Översatt från franskan blir
mon bijou på svenska "min juvel", men gruppnamnet har en mer blygsam härkomst. När kvartetten bildades befann de sig i en lägenhet, nära Möllevångstorget i Malmö, på Monbijougatan. De sökte ett internationellt gångbart namn och tyckte helt enkelt gatunamnet passade utmärkt för ändamålet.

Under studietiden har medlemmarna i kvartetten haft lärare som Nikolaj Znaider, Mats Zetterqvist, Peter Herresthal, Henrik Frendin och Andreas Brantelid. Kvartetten tog under våren 2023 också lektioner för Tim Frederiksen.

Marcus Bäckerud
, violin, är uppvuxen utanför Lund och har studerat på kammarmusikutbildningen på Edsbergs Slott och på Musikkonservatoriet i Köpenhamn för Nikolaj Znaider. Han har vunnit pris i flera tävlingar och uppträtt som solist med orkestrar som Malmö symfoniorkester och Sollentuna symfoniorkester.

Alexander Chojecki
, violin, har studerat vid Barratt Due Musikkinstitutt och Norges Musikkhøgskole i Oslo samt Tel Aviv University. Ett urval av hans lärare bestod av Alf Richard Kraggerud, Geir Inge Lotsberg och Dora Schwarzberg. Alexander har varit aktiv som både orkester- och kammarmusiker i både Sverige och Norge, där han bland annat spelat med MiN-Ensemblen i Nordland.

Oscar Edin
, viola, är uppvuxen på Styrsö utanför Göteborg och började spela fiol redan som femåring. Oscar tog sin kandidatexamen i Göteborg, masterexamen i Stockholm och gick till sist solistdiplomutbildningen i Malmö på viola. Oscar har deltagit i två internationella solotävlingar: Hindemith International Viola Competition och Oskar Nedbal International Viola Competition.

Kristian Chojecki
, cello, är tillsammans med storebror Alexander uppvuxen på Hisingen i Göteborg. Efter kandidatstudier i Malmö för Andreas Brantelid är han nu bosatt i Köpenhamn för kvartettens diplomstudier på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.


Biljetter: Ordinarie pris 200 kr. Medlemmar i Trosa kammarmusikförening 150 kr. Ungdomar under 18 år FRI ENTRÉ! Biljetter kan köpas vid konsertentrén eller förbokas via e-post till styrelsen@kammarmusiktrosa.se

Arrangör: Trosa kammarmusikförening