Föreningar

Här hittar du mer information om föreningarna (konsertarrangörerna) som ingår i Sörmlands kammarmusikförbund.

Björnlunda kammarmusikförening

Björnlunda kammarmusikförening är en ideell och fristående förening som bildades i oktober 2007. Föreningens ändamål är att arrangera offentliga konserter på professionell nivå, samt i övrigt främja intresset för kammarmusik i Björnlunda med omnejd.

Björnlunda kammarmusikförening har huvudsakligen ordnat konserter i Björnlunda gamla prästgård, en intim miljö med anor från 16oo-talet. I Björnlunda kyrka arrangerar föreningen konserter i samarbete med Daga församling. Vi är stolta över att erbjuda högklassig kammarmusik i en unik miljö.
 

Verksamheten finansieras genom biljettintäkter, medlemsavgifter och stöd från Statens kulturråd, Gnesta kommun och Region Sörmland. Björnlunda kammarmusikförening är medlem i riksorganisationen
Kammarmusikförbundet.

Webbplats Björnlunda kammarmusikförening
Facebooksida 
E-post
Se en kortfilm om Björnlunda kammarmusikförening (inloggning på Vimeo krävs)


Julitafestivalen

Julitafestivalen firade 20-årsjubilieum 2013 och erbjuder varje sommar sex konserter i Julita gårds museibyggnad, Skansenmuseet, som färdigställdes 1930. Festivalprogrammens tonvikt ligger på kammarmusik, men även opera, folkmusik, jazz och improvisation förekommer regelbundet. Julitafestivalens konstnärlige ledare är pianisten Carl Pontén.

Carl Pontén studerade från 18 års ålder i Florens i Italien för prof. Pietro Rigacci. Därefter även i kammarmusikklassen för prof. Dario di Rosa och prof. Maureen Jones i Trieste (Scuola superiore di musica da camera del Trio di Trieste). Efter att ha tagit solistdiplom i piano vid musikkonservatoriet 1992 studerade Carl en tid för prof. Andrzej Jasinski vid Mozarteum i Salzburg.

1994 startade Carl Pontén Julitafestivalen – en internationell kammarmusikfestival – på Julita gård i Sörmland och 2002 även
Swedish International Duo Competition, Sveriges första internationella kammarmusiktävling. Tävlingen äger rum i Katrineholm. Carl har givit ett flertal mästarklasser bl.a. vid Musikhögskolan i Karlsruhe, Tyskland och vid Musikkonservatoriet i Sarajevo, Bosnien. Han har framträtt i många länder världen över: Italien, Spanien, Tyskland, England, Luxemburg, Holland, Belgien, Island, Israel, Colombia, Kuba och USA. I flera av dessa länder har han även gjort radio- och tv-inspelningar.

Julitafestivalen är medlem i Kammarmusikförbundet.

Julitafestivalens webbplats
E-post


Katrineholms kammarmusikförening

Katrineholms kammarmusikförening är en ideell förening som bildades den 4 mars 1951 vid en sammankomst på Stora Djulö. Talare var "musikdoktorn" Per Lindfors från Radiotjänst, som förbluffade åhörarna genom att informera om hur många helt omusikaliska människor det finns: 1 på 10 000!

Föreningens förste ordförande blev kommunale musikledaren Hans Eichinger, och så gällde det medlemsavgiften. Interimstyrelsen hade försiktigtvis föreslagit två kronor, men årsmötet var djärvare och fastställde den till fem kronor!

Ungefär tre decennier senare var föreningen med och grundade Riksförbundet Sveriges Kammarmusikarrangörer (RSK), numera Kammarmusikförbundet, som firade 40-årsjubileum 2023. Förbundets första konstituerande möte hölls 1983 i Katrineholm. Holger Wigertz från Katrineholms kammarmusikförening blev riksorganisationens förste ordförande. Läs mer om startskedet i Kammarmusikförbundets jubileumsartikel.

Katrineholms kammarmusikförening har till syfte att verka för ökad förståelse för och uppskattning av god kammarmusik, främst genom att anordna offentliga konserter och kammarmusikaftnar, på hög konstnärlig nivå. Verksamheten finansieras genom biljettintäkter, medlemsavgifter och årliga anslag från Katrineholms kommun, Region Sörmland och Statens kulturråd (Kulturrådet).

Katrineholms kammarmusikförening är medlem i Kammarmusikförbundet.

Webbplats Katrineholms kammarmusikförening
Facebooksida
E-post


Kultur i Yngarebygden

Föreningen Kultur i Yngarebygden utgår från Björkvik, det lilla samhället vid sjön Yngaren. Björkvik är en typisk jordbruksbygd med flera stora gods och ett aktivt föreningsliv och är en av de stora kransorterna vid sjön Yngaren, beläget mitt i Södermanland, i triangeln Katrineholm, Nyköping och Norrköping.

Föreningen drivs ideellt av ett antal kulturintresserade och engagerade vänner i Björkvik med omnejd. Vi gör alla detta på vår fritid och vi kommer från olika håll i vårt engagemang när det gäller kultur. Det är berikande och spännande att se vad vi kan generera tillsammans genom föreningen.

Kultur i Yngarebygden vill med sin verksamhet berika det kulturella livet kring sjön Yngaren. Vi vill bjuda publiken inspirerande kulturupplevelser och skapa spännande möten mellan människor och konstnärliga uttryck. Våra konserter och evenemang kommer röra sig inom olika områden som musik, litteratur, historia, arkitektur, dramatik mm.

Föreningen vill samverka både med de yrkesaktiva artister och musiker som vuxit upp i regionen och de kulturpersoner som bor och verkar här och nu. Kultur i Yngarebygden blir så ett komplement och en inspiration till all fin verksamhet som kyrkan, körerna och kulturlivet i området redan själva bedriver.

Kultur i Yngarebygden vill också inspirera unga människor till att spela och utvecklas via musik och kultur. Vi vet själva av erfarenhet att tillgång till kultur och ”livemusik” ifrån olika genrer, här spelar en viktig roll. Att gå på konsert, se och höra musiker på nära håll när de spelar, och känna energiflödet i kommunikation och skapande kan vara ren magi. Ett sådant möte inspirerar på riktigt och kan vara livsavgörande för en ung musikant när det gäller val av väg i livet. Det här vill vi förmedla vidare även till den yngre generationen.

Vi hoppas snart få möta dig, ung eller gammal, van eller ovan besökare, vid något av våra evenemang. Bjud gärna med dig en vän, bekant eller släkting att dela upplevelsen med!

Webbplats Kultur i Yngarebygden
Facebooksida
E-post


 
 

Musik i Gryt, Stjärnhov

Musik i Gryt har vid det här laget blivit en känd och väletablerad sörmländsk kulturinstitution som varje år besöks av hundratals människor, också långväga ifrån, som kommer för att njuta av allt det Musik i Gryt har att erbjuda.

Föreningen grundades 1993 av Kjell Fagéus, då kammarmusiker och soloklarinettist i Kungliga Hovkapellet vid Kungliga Operan i Stockholm och bosatt i Gryts prästgård i Stjärnhov. Hans vision var att göra en kammarmusikfestival som en helhetsupplevelse av musik, konst, lyrik, natur och kyrka. För att göra den klassiska konstmusiken mer tillgänglig och fördjupa musikupplevelsen införde han konsertintroduktioner då publiken fick tillfälle att träffa musikerna innan konserterna.

Genom Musik i Gryts nuvarande konstnärlige ledare cellisten Per Nyström fick vi tillgång till hans svenska och internationella nätverk av artister på högsta nivå. Artister från när och fjärran har kommit resande, bott i våra privata hem och framfört fantastiska konserter på olika platser i vårt vackra landskap. Vi är övertygade om att den höga kvaliteten på artister, repertoar och spelplatser vi kan erbjuda kommer att locka publik och nya medlemmar i lång tid framöver.

Föreningen Musik i Gryt är medlem i Kammarmusikförbundet.

Webbplats Musik i Gryt
Facebooksida
E-post


Nyköpings kammarmusikförening

Nyköpings kammarmusikförening bildades 1982. Den är en fristående, ideell förening som har till syfte att sprida intresse för kammarmusik och bidra till det allmänna kulturutbudet i Nyköping med omnejd.

Föreningen arrangerar konserter med sångsolister och instrumentalister av hög klass och vill också uppmärksamma unga begåvade sångare och musiker på väg ut i karriären. Varje år delar vi ut ett stipendium till en ambitiös elev vid kulturskolan alternativt en musikhögskolestuderande, eller till en musiker i början av sin professionella karriär.

Nyköpings kammarmusikförening leds av en styrelse som medlemmarna utser vid årsmötet. Styrelsens ledamöter arbetar helt ideellt. Föreningen får årliga bidrag från Nyköpings kommun, Region Sörmland (via Scenkonst Sörmland) och Statens kulturråd.
Föreningen sponsras även av Scandic Stora Hotellet i Nyköping.

Nyköpings kammarmusikförening är medlem i Kammarmusikförbundet.

Webbplats Nyköpings kammarmusikförening
Facebooksida
E-post


Ny Musik i Sörmland (NYS)

Ny Musik i Sörmland är för närvarade vilande och söker nya styrelsemedlemmar och ny ordförande. Vi hoppas återkomma med förnyade krafter i framtiden. 

NYS är en förening som aktivt verkar för att främja nyskriven musik och arrangera konserter med nutida konstmusik i Sörmland. 

Webbplats Ny Musik i Sörmland 
Facebooksida
E-post


Pianomusik i Flen

Pianomusik i Flen är en konsertserie som lyfter fram den rika och älskade pianorepertoaren för publiken i Flen genom att låta den spelas av några av vår tids mest framstående pianister. I Flen finns en utmärkt konsertlokal i församlingshemmet mitt i centrum. I salen står en Yamahaflygel och stadens kulturskola har sin verksamhet i närheten.

Konsertserien startade hösten 2014 genom ett samarbete mellan initiativtagaren Piano Visions och Flens kommun med sin kulturskola och kultur- och fritidsförvaltning. Hittills har serien innehållit konserter med nationellt och internationellt etablerade pianister som exempelvis Peter Jablonski, Staffan Scheja, Per Tengstrand, Hans Pålsson, Anna Christensson, Martin Sturfält och Marianna Shirinyan.

Hjärtligt välkomna till trevliga helgeftermiddagar i församlingshemmet och konsertserien Pianomusik i Flen!

Webbplats Pianomusik i Flen
Se även Piano Visions' Facebooksida


Skensta kulturförening, Eskilstuna

Under våren 2023 såg Skensta Kulturförening dagens ljus. Initiativtagare var valthornisten Markus Maskuniitty som bor på Skensta Norrgård i Eskilstunas utkant. Med föreningen som arrangör vill han nyttja den nybyggda Skensta Theater för förstklassig kammarmusik. Festivalen inleddes den 16 juni 2023 av The Nordic Horn Collection, en
ensemble med musiker från flera länder. Alla har haft Markus Maskuniitty som lärare vid musikhögskolan i tyska Hannover. Vid nästa konsert gästades teatern av Stockholm Chamber Brass. Festivalen avslutades med två kvällskonserter signerade pianisten Martin Sturfält. Han framträdde tillsammans med solister ur Kungliga Filharmonikerna, Stockholm.

Eskilstuna kommun respektive Rekarnestiftelsen stöttade festivalen ekonomiskt. En annan viktig sponsor var Yamaha i Oslo, som i rollen av Martin Sturfälts sponsor såg till att en förnämlig konsertflygel fanns på plats vid två av konserterna. Under sommaren 2024 genomförs den andra upplagan av kammarmusikfestivalen.

Facebooksida Skensta kulturförening
E-post


Trosa kammarmusikförening

Musik är bäst live! När var och en i publiken ser varje musiker är det lättare att lyssna aktivt och koncentrerat. Det är därför kammarmusik är en så stimulerande musikform. Det är ett litet antal musiker – nära publiken – där var och en spelar sin egen stämma, och där stämmorna ”samtalar” med varandra.

Trosa kammarmusikförening, en ideell förening som bildades 2001, erbjuder möjligheter för alla att lära känna denna spännande musikform genom varierande konstellationer av instrument och artister och med hög musikalisk kvalitet även i ett internationellt perspektiv. Under åren har vi gästats av bl.a. den norska Engegårdkvartetten, Nils-Erik Sparf och Bengt Forsberg, Quartetto di Cremona och Chiaroscuro Quartet.

Verksamheten finansieras, förutom genom biljettintäkter och medlemsavgifter, med bidrag från Statens kulturråd, Trosa kommun och Region Sörmland. Trosa kammarmusikförening är medlem i Kammarmusikförbundet.

Webbplats Trosa kammarmusikförening
Facebooksida
E-post