Erika & Cecilia tillsammans med Mats Bergström

Lördag 9 november kl. 16.00

Skärborgarnas hus, Smäckbrogatan 25, Trosa

Erika Lindgren Liljenstolpe och Cecilia Österholm. Foto tillhandahållet av artisterna.
Mats Bergström. Foto: Per-Erik Adamsson.
Medverkande 

Erika Lindgren Liljestolpe – fiol, sång
Cecilia Österholm – nyckelharpa, sång
Mats Bergström – gitarr

I denna uppländska trio musicerar folkmusikerna Erika & Cecilia tillsammans med gitarristen Mats Bergström som har sin hemvist främst inom kammarmusiken. De tre möts i en repertoar som består av duons egna tonsättningar av Edith Södergrans magiska poesi, men också av traditionella låtar, virvlande polskor och innerliga valser. Våren 2023 släpptes albumet Någonstans i rymden där Erika och Cecilia framför sina Södergrantolkningar. Mats medverkar i inledningsstycket. "Det finns många vackra och djupa ord, som de båda klär i en musikalisk drapering på ett utsökt sätt", skrev tidningen Lira om albumet. Se även videoklippet där Erika, Cecilia och Mats framträder vid Allsång på Skansen.


 Biljetter: Ordinarie pris 200 kr. Medlemmar i Trosa kammarmusikförening 150 kr. Ungdomar under 18 år FRI ENTRÉ! Biljetter kan köpas vid konsertentrén eller förbokas via e-post till styrelsen@kammarmusiktrosa.se

Arrangör: Trosa kammarmusikförening 

 

Mer om musikerna

De uppländska musikerna Erika Lindgren Liljenstolpe och Cecilia Österholm levererar kraftfull, känslosam folkmusik med mycket intensitet. Musiken bygger på två akustiska instrument (fiol och nyckelharpa) och Erikas och Cecilias röster som kompletterar och berikar varandra, i traditionella låtar såväl som i deras egna nykomponerade material. Om sin musik säger Erika och Cecilia: ”Vi strävar efter ett dynamiskt och tätt sammansvetsat samspel som bottnar i traditionen men där vi ständigt utmanar varandra till att skapa ett eget formspråk.”

Erika och Cecilia har turnerat såväl i Sverige som internationellt och har bl.a. medverkat på flera av Europas största folk- och världsmusikfestivaler. De är också medlemmar i gruppen Systerpolskan, initierad av Benny Andersson, och samarbetar med gitarristen Mats Bergström, vilken också är med på det senaste albumet. 

Erika är riksspelman på fiol och har tilldelats bland annat Viksta-Lassestipendiet, Pekkos Gustavs hederspris, Upplands spelmansförbunds guldmärke, Uppsala kommuns kulturstipendium och Region Uppsalas kulturstipendium.

Cecilia har med bandet Siri Karlsson bland annat fått pris på Manifestgalan och Folk- och världsmusikgalan. Hon har även fått Landstinget i Uppsala läns kulturstipendium och Stockholms stads kulturstipendium.

Erika och Cecilia har båda erhållit Uppsala konserthus vänners stora stipendium och båda har flertalet gånger tilldelats arbetsstipendium från Konstnärsnämnden för sina musikaliska projekt. På duons webbplats finns mer att läsa och höra.

Mats Bergström (f. 1961 i Gävle) är bosatt på den uppländska landsbygden och växte upp i en musikerfamilj i Stockholm. Efter examen från Kungliga Musikhögskolan, ett läsår i London och debutkonsert i Wigmore Hall verkade han under 1980-talet främst som studiomusiker på såväl elektrisk som akustisk gitarr. Två års studier vid Juilliard School i New York i början av 1990-talet följdes av en medveten inriktning på kammarmusik. Idag hörs han ofta som ackompanjatör vid sidan av någon av våra främsta sångare eller som gränsöverskridande solist och ensemblemusiker.

Han har varit återkommande gäst hos Ensemble Modern (Frankfurt) och London Sinfonietta och framträtt med orkestrar som Mahler Chamber Orchestra, Wiener Symphoniker och BBC Symphony Orchestra (HK Gruber: Busking), Kungliga Filharmonikerna i Stockholm (Tan Dun: Guitar Concerto) och Göteborgs Symfoniker (Kurtag: Grabstein für Stephan). Mats Bergströms hyllade version av Steve Reichs Electric Counterpoint har presenterats på konserter i Royal Albert Hall (BBC Proms 2011) och Festival Hall i London, Esplanade Concert Hall i Singapore, Grieghallen i Bergen och Stockholms konserthus i närvaro av kompositören själv.

I Mats diskografi märks bl.a. inspelningen av Bachs Sei Solo ­– de tre sonaterna och tre partitorna för soloviolin i egen gitarrbearbetning – som lovordats i internationell press och nominerades till en Grammis, Schuberts Die schöne Müllerin tillsammans med Olle Persson samt en serie skivor med Georg Riedel på temat Sånger utan ord.

Mats Bergström är sedan 2006 ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien. 2011 belönades han av Kung Carl XVI Gustaf med medaljen Litteris et Artibus.