EN HYLLNING TILL ELLA FITZGERALD

Onsdag 31 januari kl. 19.00
Hörsalen, Sörmlands museum, Tolagsgatan 8, Nyköping

Foto Ella Fitzgerald: William P. Gottlieb, Public domain, via Wikimedia Commons.
Foto Kristin Amparo: Peter Hagström.

Ella Fitzgerald – jazzens drottning! Från sin viktiga debut 1934 i en lokal talangjakt, då 17 år gammal, till sitt sista publika framträdande nästan 60 år senare gjorde sig Ella Fitzgerald till jazzens mest igenkända och älskade röst. Hennes tolkningar av The great american songbook är än idag referenspunkten för alla som sjunger dessa örhängen. Alla de stora jazzmusikerna ville spela ihop med Lady Ella och hon sjöng för utsålda hus och framför tv-kameror i de största musiksammanhangen.

Scenkonst Sörmland sätter återigen ihop den fantastiska ensemble som tidigare tolkat Nat King Cole för att nu presentera jazzens drottning i en härlig och medryckande konsert. Konserten är en del av Kulturkväll på museet. 

Medverkande

Kristin Amparo – sång (högra fotot)
Åsa Karlberg – flöjt
Stina Hellberg Agback – harpa, arrangemang
Terese Lien Evenstad – violin
Eva Lindal – violin, viola
Vilhelm Bromander – kontrabas

Kristin Amparo är en av Sveriges mest älskade sångerskor som vunnit stort
erkännande för sitt ostoppbara och till synes obegränsade artisteri. Hon har
beskrivits som Ella Fitzgerald och Amy Winehouse i en och samma person och
rör sig fritt mellan genrer.

Åsa Karlberg är en mångsidig kammarmusiker med en fot i Scenkonst Sörmland och den andra i frilanslivet som t.ex. med orkestern Rebaroque, på Drottning­holms­teatern, med Duo Nimm, i improvisationsgruppen Grass/Karlberg och med den genreöverskridande Trio Angels. Hennes nyfikenhet resulterar i ständigt nya kontakter och på senare tid i egna kompositioner. Åsa har också en gedigen erfarenhet som scenisk musiker och är mycket intresserad av publikmötets möjligheter.

Stina Hellberg Agback har uppträtt som improviserande harpist sedan 2006.
Hon har hörts på festivaler och uppträder på olika spelplatser med sina grupper Namna, SHA3K, Trilobit, Stina Hellberg Agback/Jonas Isaksson Quartet och duon Eva Lindal/Stina Hellberg Agback.

Terese Lien Evenstad är violinist och kompositör med stor musikalitet och passion. Hon rör sig fritt mellan olika genrer och använder sin tekniska
skicklighet för att smälta in i den musik hon framför. Hennes fantasi och förmåga att frasera och improvisera gör henne till en särskilt spännande
musiker.

Eva Lindal studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm (1973–76), med vidare studier i Schweiz och Banff (Kanada). 1998 började hon studera improvisation hos Connie Crothers och fortsatte samarbetet i nästan ett decennium. Sedan 2000 har hon varit frilansande musiker med särskilt fokus på improvisation och samtidsmusik, samt barocktiden.

Vilhelm Bromander är en svensk basist och kompositör som är djupt sammanflätad med Stockholms frejazz- och experimentella scener. Han hörs i grupper som Svenska Folkjazzkvartetten, Christer Bothén 3, i duo med Fredrik Rasten och med gruppen Elin Forkelid plays for Trane.


Arrangör: Nyköpings kammarmusikförening i samarbete med Sörmlands museum och Scenkonst Sörmland.