Christina Grigoryants, piano

Söndag 29 september kl. 17.00
Culturum, Hospitalsgatan 4, NYKÖPING

Christina Grigoryants. Foto tillhandahållet av musikern.
Rachmaninovs mästerverk


Denna konsert ges som bidrag till Sergej Rachmaninovs 150 års-jubileum som ägde rum 2023. Rachmaninov är Christina Grigoryants största inspiration och förebild. Hon är en erkänt framstående representant för hans starkt känslosamma och dramatiska pianokompositioner, som dessutom kräver det yppersta av virtuositet på instrumentet. Programmet innehåller några av hans mest intressanta kompositioner, hämtade från preludierna, Moments Musicaux och Études-Tableaux. Som avslutning framförs den sällsynt spelade och mycket krävande originalversionen av pianosonat nr 2 från 1913.

Sergej Rachmaninov (1873–1943):

Preludium h-moll op. 32 nr 10
Preludium giss-moll op. 32 nr 12
Preludium D-dur op. 23 nr 4
Ur Études-Tableaux op. 39
– nr 1 c-moll
– nr 2 a-moll
– nr 6 ess-moll
Moment Musicaux e-moll op. 16 nr 4
Moment Musicaux b-moll op. 16 nr 1
Pianosonat nr 2 B-dur op. 36. Originalversionen från 1913.

Lyssna på delar av programmet via Christinas Youtube-kanal och hennes album Piano Masterpieces (2022). Det senare finns bl.a. på Youtube Music


Biljetter: Ordinarie 270 kr, medlem i Nyköpings kammarmusikförening 220 kr. Ledsagare och skolungdom ges fri entré men biljett behöver bokas. Biljetter kan köpas via Nyköpingsguiden eller över disk på Rosvalla servicecenter och i receptionen i Stadshusets entré. En timme innan konserten kan biljetter även köpas i biljettkassan på Culturum. I kassorna gäller endast betalning med kort eller Swish.

Tillgänglighet: Information finns här.

Arrangör: Nyköpings kammarmusikförening 


Christina Grigoryants är en virtuos klassisk pianist som ger sig i kast med de mest dramatiska pianoverken, samtidigt som hon är en stor improvisatör med stark inspiration från jazz och fusion. Hennes repertoar inkluderar verk av de stora mästarna som J.S. Bach, Mozart, Beethoven, Liszt, Chopin, Schumann, Tjajkovskij, Rachmaninov, Ravel med flera. I december 2022 släpptes hennes Rachmaninovalbum Piano Masterpieces.

Christina kommer från en genuin armenisk musikerfamilj. Båda föräldrarna var musiklärare och hennes far var en välkänd kompositör och bandledare. Som 6-åring påbörjade Christina den musikaliska resan och 1994 antogs hon till den prestigefyllda Gnessin Academy of Music och studerade under auktoriteter som Boris Berlin, Tatiana Pospelova, Larissa Starodubvrovskaya och Alexey Skavrosnky. 1999 examinerades Christina som kursetta i sin årgång och klassades av lärarkåren som en ”Lizt-pianist”.

Tidigt utvecklade hon även en passion för jazz och fusion och har varit involverad i många projekt med modern musik, både som solist och i ensemble. Kombinationen av den disciplinerade klassiska pianoskolningen med kärleken till jazzens, folkmusikens och bluesens frihet och spontanitet, gör henne till en enormt spännande och intressant pianist. 

Från 1999 till 2019 har Christina även arbetat som musiklärare men fokuserar nu helt på sin karriär som utövande musiker med bas i Stockholm.